Fegyverkiállítás

A kiállítás célja, hogy korabeli, archív fotókkal, zenékkel, ruhákkal és harci eszközökkel megidézzük ’56 lelkét és hangulatát. Jöjjön el és legyen részese Ön is a történelmi időutazásnak!

kiallitas_752x440

– 85 mm-es légvédelmi ágyu:

A november 4-én indult második szovjet támadáskor a Magyar Néphadsereg esztergomi páncélos hadosztályának légvédelmi tüzércsoportja – a Mecséry-csoport – igen hatékonyan alkalmazta 85 mm-es légvédelmi ágyúit a Juta-domboknál (Budapest XX. kerület) a törvényes Nagy Imre-kormány védelmében. Néhány óráig feltartóztatták a szovjet harckocsikat, amelyek közül többet ki is lőttek. Később az egység több tisztjét és két sorkatonáját ítélték halálra és végezték ki ezért a cselekedetükért.

– D-44 hadosztályágyú

A 85 mm-es hadosztályágyú (D–44) egy szovjet gyártmányú 85 mm űrméretű tábori löveg volt, amelyet 1946-ban állítottak hadrendbe. 1956-ban demonstratív céllal sok ilyen eszközt vontattak be Budapestre, de az akció nem érte el célját, a magas pesti bérházak ablakaiból vontatóikkal együtt semmisítették meg a forradalmárok az ágyúkat.

– PPS-41 géppisztoly (“Davajgitár”)

A PPS–41 ) a második világháborúban a Vörös Hadsereg által legnagyobb számban alkalmazott szovjet 7,62 mm-es géppisztoly. A forradalom egyik legnépszerűbb lövészfegyvere volt a felkelők jórészt a fegyverraktárakból jutottak hozzá. Közkeletű neve a forradalmárok között az orosz szavakból vett „Davaj gitár” volt.

– AK-47 gépkarabély

Az AK–47 egy eredetileg szovjet gyártású gépkarabélytípus, röviden gyakran csak Kalasnyikovnak nevezik. A szovjet hadsereg először az 56-os forradalom idején vetett be nagy számban olyan egységeket, akiknél már az akkor új fegyvernek számító gépkarabély volt rendszeresítve.

– DP golyószóró

Az 1948 M 7,62 mm-es DP golyószóróval minden lövészrajt elláttak, ezen kívül a tüzér, az ellátó, a műszaki és egyéb szakcsapatok hatásos könnyű támogató fegyvere is volt. Viszonylag nagy teljesítményű, megbízható, könnyen kezelhető, puskatöltény-tüzelő sorozatlövő eszköznek tartották. A gázdugattyús, gázszabályzós fegyvert 47 darabos dobtár látta el tölténnyel.

– 42 M (Vécsey) kézigránát

A Vécsey Zoltán m. kir. százados által tervezett 1942 M (1948 M) nyeles kézigránát fejből, nyélből és égőgyújtóból állt. A henger alakú fejben volt elhelyezve a préselt trotil töltet. A fej préselt lemeze okozta repeszek, szilánkok és a robbanási lökéshullám fejtett ki a pusztító (halálos sérülést okozó) hatást, amely a tereptől függően néhány méterre tehető.

– Molotov-koktél

A forradalmárok a harckocsik elleni közelharcban a jól bevált, benzinnel töltött palackot, a „Molotov-koktélt” használták. Az égő benzines palack nyakán kilógó rongydarab gyújtószerkezetként működött, és amikor az üvegpalack széttört a páncéltesten, az belobbantotta a keletkező benzingőzt. A szétterülő folyékony anyagból képződő lángnyelvek azután többnyire fel tudták gyújtani a harckocsit, amelyből a kezelők megpróbáltak kimenekülni, így könnyű célokat adva a lesben álló lövészeknek.

dávájgitár